magyar tervezőgrafikusok és tipográfusok társasága

SOCIETY OF HUNGARIAN GRAPHIC DESIGNERS AND TYPOGRAPHERS

TAGJAINK SZÁMA :

A MATT-nak jelenleg
35 tagja van.

Magyar Tervezőgrafikusok
és Tipográfusok Társasága

1012 Budapest,
attila út 105. III./2.
2007 • All right reserved

Grafikai tervezés és
Portál fejlesztés: Chrome

MKE Diploma 2008

2008-06-05
adminna
diplomakatalógus
18 COMMENTS

Habár a tervezőgrafika mint tanszék megszűnt és már csak szakirányként működik a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a végzős hallgatók még önálló kiállításon mutathatják be munkáikat.

Képek: Csordi

A galériában az alkotások, a diplomázók névsora szerinti sorrendjében láthatók:

Ámon György · Baska Barbara · Bíró Adrienn · Bognár Judit · Bun Zsófia ·Csík Gyula · Czipor Adrienn · Erdélyi Dániel · Havassy Eszter · Kosztolányi Auguszta · Kulinyi Titusz · Nagy Tamás · Rózsavölgyi Mátyás · Simon Zsófia · Szenográdi Viktória

   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
     
Persze, de ez tényleg nem is elvárható, hogy 24 egymástól teljesen különböző művész stílusát tökéletesen át tudja valaki venni. Az előző hozzászóláskor csak pár példa jutott eszembe, de újra átnézve a katalógusban a portrék többsége tényleg jól sikerült, és a nagyon szigorú szemmel nézve kicsit gyengébbek is teljesen jól felkeltik az illúziót és a kapcsolat-érzetet az adott művész munkáival. Szóval gratulálok, mint ahogy mindenki másnak is aki sikerrel diplomázott!
Az egyetemen folyó munkáról és a hallgatókról nekem sincs háttérinformációm, és mint egyszerű érdeklődő kérdezem, hogy pl. (puskáznom kell a katalógusból..) Rózsavölgyi Mátyás vagy Erdélyi Dániel láthatóan sok energiabektetéssel készült munkáiról mi a szakmai vélemény? Pl. Erdélyi Dániel illusztrációs munkájának világa tőlem személy szerint elég távol áll, de ez nem jelnti azt, hogy rossz lenne.
20sec 20sec 2008-06-07 16:48
Kedves 20sec! Igazad van, sajnos valóban nem sikerült mindegyik 100%-osan, de azért örülök hogy tetszik!
Odri Odri 2008-06-07 15:28
Tibor dilemmája részben jogos. Miszerint a szakma objektívizálható részében való jártasságot IS kellene, hogy tükrözze a diploma munka. De az egyéni, ha úgy tetszik autonóm elem túlsúlya sem feltétlenül rossz. Hiszen egy autonóm m?vészeti egyetem falai között szinte kötelezô egyfajta szellemi szabadság még a gyakorlatias tervezôgrafikában is. A látszólag öntörvény? és stílusú alkotások is szolgálhatják pl. a multi sportcipôgyár piaci céljait. Ha a momentum épp adott, spontán is illeszkedhet a szakma lényegét nem sértô módon egy eredetileg nem célzottan erre létrehozott munka. Az baj, persze, ha a szubjektív tartalom semmilyen viszonyban sem áll a szellemi és technikai kerettel, ahol létezik. Pusztán öncélú magamutogatás csak nagyon ritkán és szerencsés helyzetekben váltható valóban m?ködô eszközzé. De az sem jobb, ha egy komoly technikai, technológiai biztonság birtokosa nem képes túllépni a pragmatikus keretek szabta, a pusztán ?megfelelô" kategóriáján. Szerintem mindkét irányból lehet és kell is feszegetni a határokat. Ez az alkotó, kreatív individum feladata.
Ehhez persze gyakorlat, szorgalom, tájékozottság és fôleg intelligencia kell.
A 16 munka mindegyikét el lehet helyezni a rangsorban aszerint, hogy mit vállalt fel mindebbôl és milyen mértékben sikerült mindezt teljesíteni. Az én egyre erôsödô aggályom inkább az, hogy az új generáció tagjai csak nagyon ritkán lázadnak a szó nemes értelmében. Hiányzik az a termékeny energia (tisztelet a kivételnek) ami egy pályakezdô természetes ambiciója kellene, hogy legyen. Ebbôl a szerintem elvárható változtatni vágyásból sajnos kevés érzékelhetô.
lelkeslaszlo lelkeslaszlo 2008-06-07 14:40
Tomek!
Az osztályzatok azért nem publikusak mert a személyiségi jogok és az adtavédelem szempontjából nemcsak aggályos de törvényellenes is lenne konkrétan nyilvánosságra hozni. De természetesen az adható öt féle osztályzatból négyet felhasznált a bizottság. (kis híján az ötödiket is). A fantáziádra bízom, milyen elosztásban.
lelkeslaszlo lelkeslaszlo 2008-06-07 11:11
Kedves Odri! Egyátalán sem úgy értettem, hogy kudarc lenne a munkád, sőt! Igazán tetszett! Csak arra gondoltam mint túl nagy vállalkozásra, hogy nyilván nem könnyű egy-egy nagy festő személyiségébe és egy életen át fejlesztett stílusába belehelyezkedni, és ez az olyan alkotóknál mint mondjuk Seurat vagy Bacon nem is sikerült teljesen. De hát irreális is lenne ilyesmit elvárni. A könyebben megközelíthető világú művészeknél mint Roy Lichenstein vagy Warhol viszont teljesen jó volt az eredmény, illetve kicsit magamat megcáfolva az Arnulf Rainer portré is igazán tetszett, pedig egyszerű munkamódszere ellenére az ő szerepébe nem lehet könnyű belehelyezkedni. De nekem nagyon szimpatikus volt a témafelvetés és a megvalósítás is igazán jó lett, valószínüleg nem érdemes olyan szigorú, száraz, festészeti szemmel nézni ezeket a képeket mint ahogy én tettem, hisz itt inkább ez a művészettörténeti a játék a lényeg.
20sec 20sec 2008-06-06 23:44
gr4ss-nek köszönöm a saját,és mások nevében is az utolsó mondatot!
20sec-től azt szeretném megkérdezni, hol érezte azt, hogy belebuktam a munkámba,már ami a söralátéteket illeti. Kiváncsi vagyok, mert hátha mond hibákat, amikből okulhatok. (Mivel én nem érzem úgy hogy "buktam volna".)
Amúgy nagyon örülök annak, ha valakinek tetszik.
Azt én személy szerint nem tartom problémának hogy "művészkedős" munkák kerültek most kipakolásra. Mivel mi ismerjük egymást, persze tudjuk hogy ki mit miért csinált, egy kivülállónak talán az jött le hogy művészkedősek a munkák. Az az igazság, hogy én a túl tervezőgrafikus munkákat untam halálra az elmúlt években, de ez az én véleményem. Nem vagyunk egyformák.
Odri Odri 2008-06-06 14:41
Végignézve a kiállítást és elolvasva a hozzászólókat hasonló a benyomásom nekem is mint az előttem szólóknak. Én gr4assal értek egyet, a diplomamunka arról is szól, hogy egy-egy alkotó bemutassa az ő érdeklődését, előirányozza, hogy nagyjából merre szeretne továbbindulni, mivel akar foglalkozni. De pont ezért sokkal nagyobb baj ha valaki igénytelenül, összecsapottan csinálja meg a diplomamunkáját, mert ezzel is kifejezi a saját tevékenységéhez való hozzáállását. Viszont az olyan próbálkozások becsülendőek mint pl. a festőművész-söralátétes hölgy munkája, ami ugyan nem hibanélküli, de legalább abba bukott bele, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét. Egyébként vakegérnek nincs igaza abban, hogy az, hogy ezek a munkák ilyen "művészieskedők" azt jelentik, hogy a készítőik nem állnák meg a helyüket az "életben". Valószínüleg sokan pont azon csúsztak el, hogy valami művészit akartak csinálni, és sokkal jobbak lettek volna egy hagyományosabb alkalmazott grafikai téren. Egyébként a sokat emlegetett Czipor Adrienn munkája is mondható művészieskedőnek, mégis nagy sikert aratott, méltán.
20sec 20sec 2008-06-06 12:48
Azt azért ne felejtsük el szerintem, hogy ezen munkák saját célra készülnek. Elsősorban az alkotó izlésvilágát, érdeklődési körét tükrözik. Nem céljuk az, hogy megfeleljenek tömegigényeknek. (Egyettértve Vakegérrel: igen, hívhatjuk művészkedőnek.) Ha, majd a valóban tervezőgrafikával foglalkoznak, és figyelembe kell venni a megrendelők igényeit, ők is változni fognak. Tudnak majd olyant készíteni ami minden kritikus szemlélet ellenére (vagy azzal) jó lesz. Személy szerint gratulálok annak aki elvégezte ezt az iskolát.
gr4ss gr4ss 2008-06-05 19:47
Kedves Gyula! Le tudod tölteni (letölthető dokumentumok) a diplomakatalógust és ott el tudod olvasni a munkákhoz tartozó leírásokat is (igaz, csak címszavakban).
anna anna 2008-06-05 17:44
valaki elmesélné hogy a tubusos cuccnak mi a lényege/értelme?
gynemeth78 gynemeth78 2008-06-05 16:37
Csatlakozom Annához és Tiborhoz. Ezt a három munkát tudnám kiemelni én is. Köztük valóban Czipor Adrienne vitte a pálmát úgy kivitelezésben, mint gondolatiságban. Gratula neki ezúton is. És a díjhoz is! Az említettek után azonban tényleg van nagy szakadék... Tavaly hosszas vita zajlott arról, hogy ki kapjon díjat. Idén ez nem volt kérdés.
halaskizo halaskizo 2008-06-05 15:01
Czipor Adrienn álomszép diplomamunkáját mindenkinek látnia kellene! Nagyon régen nem láttam ilyen átgondolt, kifinomult, alapos és gyönyörű szép munkát.
Kiemelném még Nagy Tamás kalligrafikus munkáját.

Nagyon meglepő volt számomra, hogy az előző évekkel ellentétben nagyon sok illusztratív munkával diplomáztak a hallgatók.
anna anna 2008-06-05 10:06
Nézzétek meg, lécci lécci és mondjatok véleményt a melókról!!!
lelkeslaszlo lelkeslaszlo 2008-06-04 20:02
Valószínüleg csak félreértettem valamit. Az 1000 elhagyásával, úgy gondoltam, hogy a kettőezerhez, kettő kell. Matekos felfogás...
gr4ss gr4ss 2008-06-03 13:27
vagy nem tükrözve, hanem 180 fokkal elforgatva? jaj, azt hiszem belezavarodtam. ôôôôôôôô...
typoslave typoslave 2008-06-03 12:48
egy kell, de az fordítva. horizontálisan tükrözve, tehát 9 alakú.
typoslave typoslave 2008-06-03 12:45
Kedves gr4ss! Miért kellene kettő? Ez nem idézőjel (quotation marks). Apostrophe: hiányjel (csak formailag azonos az angol záró idézőjellel).
anna anna 2008-06-03 12:30
Egy kérdés jószándékkal. Persze tudom, hogy eléggé hülyén nézne ki. De nem 2 darab aposztróf kellen a 08 elé? (Lehet, hogy rosszul gondolom...)
gr4ss gr4ss 2008-06-03 11:42

UTOLSÓ KOMMENTEK:
Magyar tervezők a Hiiibrand Typography contesten
Eszter Misztarka "Fusion Typeface"
József Gergely Kiss "Grey Typeface"
Roland Rekeczki "Pannonium"
Typogravity 11-13 15:07
Hiiibrand Awards 2012
www.hiiibrand.com/competi...
Typogravity 05-08 14:08
Cégér - Alkotói pályázat 2013
35 multam :(
zerolabor 03-10 13:39
LEGFRISSEBB OLDALAK:
A MATT TAGOK RANDOM MUNKÁI
 
 
Itt a MATT tagjainak véletlenszerűen cserélődő munkái láthatók.
A nyilakkal böngészni tudsz a munkák között. Ha valamelyikre kiváncsi vagy,
a képre kattintva az adott alkotó profil-oldala töltődik be, ahol egy-egy munkát kiválasztva, nagyobb méretben is meg tudod tekinteni azokat.